Dec 13, 2012

ZAINUDDIN MAIDIN TIDAK TAHU CARA BERKOMUNIKASI DENGAN PENUH SOPAN,KATA SPEAKER MPR INDONESIA


UMNO memang terkenal dengan perjuangan Melayunya....tetapi tidakkah ada manusia dikelompoknya sedar bahawa segerombolan UMNO sebenarnya tiada Melayu sejati yang majoriti menjadi pemimpin dan ramainya tidak dapat dibilang dengan jari datangnya dari keturunan mamak...Lihat saja di penang,selangor,kedah..rata-rata bangsa ini yang dominasi.Jangan pergi jauhlah untuk melihat....tengok Shahrizat lembu atau Tun Mahathir,ia sudah cukup memgambarkan,belum disebut yang lain-lain.

Hairan juga Mana melayunya atau parti keramat ini memang  bukan pilihan lagi atau tidak releven lagi kepada orang melayu.Mungkin yang ada MELAYU dicucuk hidung atau Melayu cari makan untuk membesarkan tembolok sahaja.Maka apabila mamak ini berada dalam tampuk kuasa...Mulut digunakan tanpa mengunakkan otak...kebarangkalian otak dipot samada di lutut atau dipunggung.

Penulis ingin berbicara mengenai seorang mamak yang bernama Zainuddin Maidin.bekas setiausaha parlimen kementerian penerangan dan juga pernah menjawat jawatan menteri penerangan.Dia adalah satu-'satunya setiausaha parlimen yang pertama dilantik dari pintu belakang maknanya bukan dari kalangan ahli parlimen,sama keadahnya dengan perlantikan jawatan Masitah dan saharizat lembu sekarang.

B. J. Habibie AKA Bacharuddin Jusuf
MAMAK inilah selaku menteri penerangan dahulu,sewaktu berlaku peristiwa perhimpunan Bersih apabila beliau dihubungi melalui talian telefon oleh  Agensi berita Timur Tengah Al Jazeera yang membuat liputan mengenai peristiwa itu.Dalam perbualan tersebut beliau menafikan laporan bahawa perhimpunan itu diselesaikan dengan cara kekerasan dan mengutuk Al Jazeera kerana membesar-besarkan cerita untuk mengelirukan orang dari luar.Rakaman perbualan itu disiarkan secara langsung oleh Al Jazeera dan mendapat respons kritikal daripada ramai pihak..

Isu tercetus sedangkala ini,gara-gara kelancangan mulut bancing nan busuk sang mamak zainuddin apabila beliau mengkritik Habibie yang memberi syarahan umum di Universiti Industri Selangor (Unisel) dalam Utusan Malaysia Isnin lalu, dengan memanggilnya sebagai “sombong” dan menyamakan beliau dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum mengakhiri artikel tersebut dengan memanggil mereka “anjing imperialis”. 

Speaker MPR, Pramono Anung 
Inilah contoh menteri UMNO yang pencen,Busuk hati tidak kesudahan,mungkin hasrat dihati mau menjadi calon di PRU13.Tidak mustahil tetapi apakah locus standi beliau mengkritik habibie?kerana hasad dengki dan dendam kesumat terhadap Anwar atau kerajaan PR selangor...kewarasan sudah tiada dan ketinggian ilmu serta keperibadian campak ke dalam tong taik demi kepuasan hati mencaci serta menfitnah insan bernama Anwar.


Oleh kerana kebancingan serta kebusukan hawa mulut beliau Kerajaan Indonesia meminta si bancing ini memohon maaf,kata berpatah Melayu "kerana Mulut badan binasa" jadi masalah lagi kebarangkalian hubungan dengan indonesia, kerana mulut beliau ini ayat orang  puteh kata, "When the mouth moves faster than the brain"?... jadi kata penulis 
pulak,well his brain was putting on his butt!!!!

Penulis kesian kat mamak ini dan tidak mempunyai sangkaan buruk terhadapnya kerana lagipun usia dan perjuangan politik beliau sudah berakhir.Usia sebegini beliau sepatuhnya dimaafaatkan untuk melatih generasi yang akan datang dari meroyan sedemikian rupa. Yang sedihnya beliau juga liabiliti buat UMNO.....


abusiraj almuner


Bacalah sepenuhnya artikel dibawah....


KUALA LUMPUR, 13 Dis — Majlis Permesyuaratan Rakyat (MPR), sebuah badan perundangan Indonesia akan menghantar surat bantahan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan mengkritik kenyataan bekas menteri Umno Tan Sri Zainuddin Maidin kerana menggelar bekas presiden mereka, B.J. Habibie sebagai “anjing imperialis”. 
Perwakilan MPR mengambil sikap tegas di atas kenyataan Zainuddin, yang menambahkan ketegangan di antara kedua-dua negara. 

Speaker MPR, Pramono Anung dilaporkan oleh Jakarta Globe hari ini bahawa bekas menteri penerangan itu harus mengetahui cara untuk berkomunikasi dengan baik dan penuh kesopanan. 

Beliau juga memberi amaran kenyataan sedemikian mungkin menjejaskan hubungan Kuala Lumpur-Jakarta. 

“Kita akan hantar surat kepada Perdana Menteri Malaysia, kita membantah kenyataannya. 

“Kita berharap tindakan yang tegas perlu diambil kepada beliau, kerana ia datang dari bekas menteri penerangan,” katanya di dalam akhbar berbahasa Inggeris itu. 

Zainuddin mengkritik Habibie yang memberi syarahan umum di Universiti Industri Selangor (Unisel) dalam Utusan Malaysia Isnin lalu, dengan memanggilnya sebagai “sombong” dan menyamakan beliau dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebelum mengakhiri artikel tersebut dengan memanggil mereka “anjing imperialis”. 

“Saya tidak boleh bayangkan bagaimana terseksanya penonton [di Unisel] untuk mendengar seorang lelaki yang egonya tinggi, terutamanya selepas dia akhirnya mendapat peluang untuk bercakap di hadapan mereka yang dia anggap sebagai bodoh, selepas sekian lama rakyat Indonesia tidak mahu mendengar atau menghormatinya,” kata Maidin di dalam ruang editorial Utusan, menurut Jakarta Globe. 

Pengerusi parti pemerintah Indonesia Parti Demokratik Anas Urbaningrum juga membantah kenyataan Zainuddin. 

“Bekas menteri dari Umno itu perlu diajar cara-cara untuk bersopan.

“Dia tidak seharusnya mengheret mantan Presiden Habibie dalam persaingan politik mereka dengan menghinanya. Ini tidak sepatutnya berlaku,” kata Anas lagi. 

Beliau juga menyeru pemerintah Indonesia untuk menuntut maaf dari Zainuddin kepada Habibie ke atas penghinaannya, kata akhbar itu lagi. 

Selasa lalu, Menteri Luar Marty Natalegawa berkata, Jakarta tidak melayan artikel tersebut dan menganggap itu cuma “perkara remeh”.

Menteri itu dilaporkan berkata bahawa kenyataan Zainuddin adalah “gila”, tetapi tidak berminat untuk membaca artikel tersebut, dengan menambah bahawa kerajaan mempunyai banyak tugas berbanding memberi tumpuan kepada seorang bekas menteri dari Malaysia. 

Semalam, timbalan presiden PKR, Mohamed Azmin Ali mahu Zainuddin memohon maaf atas penghinaannya ke atas Habibie dan Anwar, dengan berkata kenyataannya dapat menambah ketegangan Malaysia dan Indonesia. 

No comments:

Post a Comment