Jul 25, 2009

TIDAK FAHAM INKUES DAN SURUHANJAYA DIRAJA

Aku memang tidak begitu memahami perkara-perkara undang-undang ni,oleh sebab itu bila kerajaan bersetuju menubuhkah Suruhajaya Diraja,aku menyangkakan bahawa kerajaan telah menerima pelbagai desakan dari banyak pihak itu dengan jujur.

Rupanya banyak perbezaan didalam pengumuman yang dilakukan olen PM baru-baru ini.Inkues dan Suruhanjaya Diraja rupanya jauh berbeza.

Keputusan yang diumumkan oleh Najib menyebut :

* Kementerian Dalam Negeri dan polis diarahkan menyiapkan segera siasatan dan laporan siasatan tersebut akan diumumkan.
* Satu inkues atau siasatan awam yang diketuai oleh seorang majistret untuk menentukan punca kematian Teoh.
* menubuhkan suruhanjaya diraja dengan bidang kuasa khas untuk menilai kaedah soal siasat yang diguna pakai oleh SPRM dan menentukan sama ada pernah berlaku pencabulan hak asasi manusia sewaktu Teoh disiasat mulai petang 15 Jun hingga awal pagi esoknya.Susulan kematian mengejut dan penuh tanda tanya Teoh selepas disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan salah guna peruntukan DUN di Selangor, banyak pihak menggesa penubuhan suruhanjaya tersebut.

Rupa-rupanya punca kematian Teoh masih cuba disembunyikan dari pengetahuan orang ramai,kerana inkues cuma diketuai oleh seorang majistret sahaja.Suruhanjaya Diraja cuma ditubuhkan untuk menyiasat kaedah pelaksanaan soal siasat oleh SPRM sahaja.

1 comment:

  1. Saya akui ttg ksalahan SPRM mengadakan siasatan sehingga ke pagi. Tapi apa yg penting, penyelewengan pakatan rakyat yg menyebabkan kematian mangsa. Itu yg lebih penting.

    "Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan daripada sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian daripada sangkaan itu berdosa, dan janganlah kamu mengintip, mencari-cari kesalahan dan keaiban orang, dan janganlah sesetengah kamu mengumpat sesetengahnya yang lain. Apakah seseorang daripada kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) Maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah, sesungguhnya Allah Penerima taubat lagi Maha Mengasihani. " (Al Hujurat ayat 12)

    _______________________
    View Profile: Rantong™

    ReplyDelete