Nov 19, 2009

RAYUAN BN KEMUNGKINAN BESAR DI TOLAK

SEMALAM Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) Kuala Lumpur telah memutuskan kerusi DUN Siputeh, Kedah dimenangi Abu Hassan Sharif telah kosong. Serentak itu Hakim Azizatul Khair Osman mengarahkan supaya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan pilihan raya kecil di kerusi berkenaan.

Spekaer DUN Kedah telah mengistyharkan kerusi itu menjadi kosong apabila Abu Hassan tidak hadir persidangan sebanyak dua kali tanpa memaklumkan sebab-sebab ketidakhadirannya.

Walaupun Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) itu telah memutuskan demikian namun ramai yang kurang yakin pilihan raya kecil akan diadakan. Ini kerana Adun, Abu Hassan dan partinya (UBN) telah mengemukakan rayuan ke Mahkamah Persekutuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi (Rayuan dan Kuasa-Kuasa) Kuala Lumpur.

Sekiranya Mahkamah Persekutuan menerima rayuan, UBN terhadap keputusan Mahkamah Tinggi itu ini bermakna kerusi itu tidak menjadi kosong dan kekal kepada penyandangnya sebelum ini, Abu Hassan.

Apa menyebabkan ada yang membayangkan pilihan raya tidak akan diadakan kerana berpandukan kepada apa yang berlaku di Perak terhadap kerusi Behrang dan Changkat Jering tidak lama dulu.

Kedua kerusi itu telah disityharkan kosong oleh speaker tetapi Mahkamah Tinggi telah mememutuskan sebaliknya. Keadaan itu menyebabkanb tidak ada pilihan raya kecil di kedua Dun berkenaan.

Berpandukan kepada apa yang berlaku di kedua kerusi itulah menyebabkan ada sesetengah pihak tidak yakin pilihan raya kecil bakal diadakan di DUN Kota Siputeh.

Dalam hal ini perlu diingat apa yang berlaku di Kedah itu berbeza dengan apa yang terjadi di Perak. Adun, Changkat Jering, Mohd Othman Jailu, dan Adun Behrang, Jamaluddin Md Radzi disiytharkan kekal sebagai Adun di kedua kerusi itu kerana mahkamah mendapati pengistyharan dibuat speaker Dun Perak tidak sah.

Perlu diingat kes di Kedah ini berlainan dengan kes di Perak itu di mana ia berhubung ketidakhadiran tanpa memaklumkan kepada speaker. Sebalinya apa yang berlaku di Perak dulu ialah mengenai kesahihan surat perletakan jawatan oleh kedua Adun itu yang dibuat tanpa tarikh.

Mahkamah mendapati surat kedua Adun itu tidak terpakai kerana ia menghalang hak asasi dan kebebasan bersuara di negara ini. Keputusan itu juga dibuat berpandukan terhadap apa yang berlaku di Sabah sebelum ini.

Memandangkan perbezaan yang jelas itu menurut seorang pengamal undang-undang di Kuala Lumpur, besar kemungkinan pilihan raya di DUN Kota Siputeh akan diadakan kerana kemungkinan Mahkamah Persekutuan akan menolak rayuan dikemukakan Abu Sharif dan UBN. Mahkamah akan mendengar rayuan Abu Hassan itu Jumaat ini. / msomelayu.blogspot.com

No comments:

Post a Comment