Oct 20, 2009

KEMELUT BELUM SELESAI,AHMAD SAID

DUNGUN - Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said tidak akan tunduk kepada tuntutan ADUN-ADUN yang menentangnya, berkaitan pelantikan Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK).

Beliau menegaskan pelantikan Pengerusi JKKK adalah terletak dibawah bidang kuasa Menteri Besar, bukannya Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN).

Ahmad memberi peringatan yang bernada amaran, katanya, seseorang ADUN tidak seharusnya mencampuri urusan tersebut termasuk mempertikaikan setiap pelantikan yang dibuat.


Bagaimanapun katanya, walaupun Menteri Besar mempunyai kuasa secara mutlak untuk berbuat demikian, tetapi beliau masih menghormati peraturan dan hirarki parti.

”Dalam hal ini, kita sebenarnya telah membuat pelbagai pertimbangan terhadap seseorang calon dipilih sebelum mereka dilantik memegang jawatan yang dianggap penting di peringkat kampung.

”Kalau seseorang Yang Berhormat (wakil rakyat) tidak boleh bekerja dengan kita, takkan dia nak minta semua (jawatan) itu, perkara sama berlaku apabila kita nasihatkan agar mereka jangan bertanding.

”Apabila kalah, takkan dia nak ambil semua jawatan 100 peratus, dia kena terimalah dapat 75 peratus pun sudah dikira ok,”katanya ketika diminta mengulas mengenai isu pelantikan Pengerusi JKKK di sesetengah kawasan yang didakwa tidak mendapat persetujuan ADUN di kawasan terbabit.

Ahmad berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Majlis Aidilfitri Peringkat Daerah Dungun di Dataran Dewan Merdeka, di sini, kelmarin.

Pada 2 September lalu, sembilan wakil rakyat Umno Terengganu mengulangi tuntutan mereka dan menugut akan ’melompat’ sekiranya tidak ditunaikan.

ADUN Hulu Besut, Nawi Mohamad berkata wakil-wakil rakyat berkenaan perlu dilantik sebagai pengerusi penyelaras DUN masing-masing dan juga kuasa untuk menamakan anggota-anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK).

Kata Nawi, kedua-dua tuntutan ini, sekiranya ditunaikan, boleh memulihkan semula hubungan antara pemimpin-pemimpin Umno di Terengganu.

Nawi menambah, tuntutan berkenaan akan disuarakan kepada Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin yang akan mengikuti Program Berbuka Puasa dan Memperkasa Umno Semula di Kuala Berang, esok ( 3 September).

Selain Muhyiddin, pengerusi perhubungan Umno negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein, yang juga naib presiden parti, akan menyertai program bertemu rakyat di Setiu pada hari yang sama.

Program tersebut gagal, Ekoran ADUN-ADUN penyokong bekas Menteri Besar, Dato’ Sri Idris Jusoh tidak hadir ke Majlis Muhyidin di Kuala Berang

Dengan jawapan itu, Ahmad ’menjilat ludahnya’ sendiri, dimana sebelumnya Ahmad menafikan ADUN-ADUN UMNO tersebut menentangnya.

Ahmad ’tunjuk belang’ dan berkata sebenarnya tiada alasan bagi ADUN Umno/ Barisan Nasional (BN) di Terengganu menentang kepimpinannya.

"Sebenarnya semua wakil rakyat BN di Terengganu, anak buah saya. Kalau saya yang paling junior, munasabah orang tak puas hati, tetapi di kalangan 28 Adun BN di Terengganu, saya paling senior,

"Lagipun saya pernah memegang beberapa jawatan penting seperti Ketua Pemuda negeri, Exco Pemuda Umno dan exco kerajaan negeri selama dua penggal,

Malah, saya lebih dulu bertanding dalam pilihan raya," katanya, selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan exco di sini , Rabu 16 September.

Kemelut Umno Terengganu masih jauh dari penyelesaian, walaupun enam ADUN yang menentang Ahmad, diketuai oleh Dato’ Din Adam didakwa telah berdamai dan bertemu dengan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Terengganu, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Keputusan Din meninggalkan ’Geng 10’ dikatakan sebagai tindakan atas kepentingan peribadi dan melukakan ramai orang.Sebuah laman blog politik tempatan menulis posting atas tindakan DIN tersebut sebagaimana dibawah;


”Jika Din tidak menjadi anggota Geng 10, khabarnya tiada siapa yang mahu mengenali Din. Malahan, ramai penduduk dalam DUN Bukit Besi sudah mula bersungut dengan Din yang dikatakan jarang berada di kawasan sendiri kerana mendiami banglo di Kuala Terengganu.


”Malahan, Din pernah didakwa bersikap biadap dengan Menteri Besar, Datuk Ahmad Said apabila dia dipelawa menjadi Exco di bawah kepimmpinan baru – menolaknya melalui orang lain.

”Din juga dikatakan antara ADUN dari Terengganu yang bercakap lepas dan celupar di depan Menteri Dalam Negeri ketika pertemuan semua ADUN dengan Hishammuddin dibuat di Kementerian Dalam Negeri.”
sumber :

No comments:

Post a Comment