Oct 25, 2011

Lagi projek rumah terbengkalai di JohorKira-kira 100 daripada 611 pembeli dua jenis kediaman di Taman Desa Kempas, di sini, menyuarakan rasa tidak berpuas hati terhadap pemaju selepas mendakwa projek berkenaan terbengkalai selepas dibeli kira-kira 11 tahun lalu.

:Juru dandan rambut, Chan Hwa Nong, 38, berkata, dia membeli seunit rumah kos murah berharga RM22,000 pada tahun 2000 dan sudah membayar bayaran berbentuk bunga sebanyak RM40 sebulan sejak sembilan tahun lalu.

Dakwanya, dia sudah membuat aduan khususnya kepada pemaju tetapi hingga kini, tiada sebarang tindakan diambil, malah pemaju sering berdalih dengan menghantar wakil sahaja untuk berjumpa.“Sekarang sudah 11 tahun saya menunggu. Saya masih ingat lagi ketika rumah ini ditawarkan oleh pemaju di Plaza Angsana, dan pada ketika itu saya terpaksa beratur hampir tujuh jam bagi mendapatkannya.

“Sudahlah terpaksa membayar sewa rumah di Taman Desa Tebrau sebanyak RM350 sebulan. Saya kecewa dan tertipu dengan pemaju kerana gagal menyiapkan projek seperti dijanjikan,” katanya kepada Sinar Harian di sini, semalam.

:Suri rumah, Arihasni Arifin, 33, berkata, kebanyakan pembeli kini bergelumang dengan masalah bebanan kewangan yang terpaksa ditanggung.

“Saya membeli seunit rumah berharga RM80,000 dan terpaksa melunaskan bayaran bunga sebanyak RM380 sebulan kepada pihak bank. Sedangkan bayaran sewa bulanan rumah di Taman Bukit Kempas masih juga perlu dibayar sebanyak RM450.

“Sakit hati bila tengok rumah masih tidak siap-siap lagi. Buang masa sahaja tunggu. Asyik bayar sahaja tetapi rumah tidak dapat didiami. Kos kehidupan harian termasuklah perbelanjaan sekolah empat anak juga perlu difikirkan lagi,” katanya.

Menurutnya, dia bersama pembeli lain langsung tidak mengetahui tempoh sebenar kediaman dibeli akan siap, malah masih meletakkan harapan supaya kerajaan dapat campur tangan menyelesaikan masalah itu.

“Janji wakil pemaju ini tidak betul. Kejap kata awal tahun, kejap hujung tahun dan ada pula ambil masa tiga bulan sahaja, tetapi sama sahaja tidak siap-siap,” katanya.

Bagi pekerja keselamatan di Singapura, R Linggam, 56, berkata, dia membeli rumah seunit berharga RM80,000 sejak tahun 2001, namun sehingga kini masih lagi menetap di rumah anaknya di Taman Kempas Indah.

“Tidaklah terlalu besar gaji berkerja di Singapura. Bulanan pula perlu bayar kepada pihak bank sebanyak RM350.

“Kami juga pernah dijanjikan akan menerima ganti rugi kelewatan apabila menerima kunci kelak, tetapi tidak pasti kebenarannya,” katanya.

Turut hadir adalah Penyelaras Pusat Aduan Rakyat (PAR) Johor Syed Othman Syed Abdullah dan Ketua Pemuda Pas Johor, Suhaizan Kaiat.Untuk menerima Memorandum dari Pembeli.

1 comment:

  1. Ini semua talibarut projek umno bn , kalau nak siap juga kena lah undi pakatan rakyat barulah masaalah setidak tidaknya banyak akan selesai

    ReplyDelete