Feb 6, 2014

Penduduk minta pokok ditebang

  • Penduduk minta pokok ditebang Jimmy menunjukkan keadaan batang pokok yang semakin reput kepada Penyelia Pusat Aduan Rakyat negeri, Syed Othman Syed Abdullah ketika turun padang ke lokasi aduan, semalam.

JOHOR BAHRU – Tiga keluarga di Jalan Permas 6, Taman Permas Jaya, di sini, meluahkan kebimbangan ekoran rumah yang didiami mengalami kerosakan selepas dihempap dahan pokok beberapa bulan lalu.

Penduduk, Chin Moi Yong berkata, perasaan mereka sekeluarga tidak keruan setiap kali hujan atau ribut melanda selepas insiden pokok besar berhampiran kediaman yang dahannya semakin reput pernah menghempap rumahnya.

Menurutnya, pihak bertanggungjawab ada mengambil tindakan mencantas dahan pokok berkenaan selepas aduan dikemukakan lebih setahun lalu.

“Saya minta mereka tebang pokok ini kerana membahayakan kami sekeluarga, tapi kontraktor yang dilantik sekadar mencantas dahan sahaja.

“Saya takut setiap kali angin kuat kerana sebelum ini, rumah saya pernah dihempap dahan pokok sehingga kerugian lebih RM1,000 bagi membaik pulih bumbung rosak,” katanya semalam.

Seorang lagi penduduk, Jimmy berkata, keselamatan mereka sekeluarga semakin terancam apabila pokok berhampiran kediamannya sudah mulai reput dan menunggu masa untuk tumbang.

“Saya bimbang keselamatan cucu yang bermain di halaman rumah, sedangkan keadaan batang pokok berhampiran rumah semakin reput.

“Saya mohon kerjasama pihak bertanggungjawab menebang pokok ini secepat mungkin sebelum berlaku kejadian buruk,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Abdul Aziz Ithnin berkata, pihaknya telah memanjangkan aduan itu kepada Jabatan Landskap untuk mengambil tindakan segera.

Menurutnya, pihaknya akan ke lokasi aduan untuk meninjau keadaan pokok terlebih dahulu sebelum membuat keputusan sama ada perlu ditebang atau dicantas.

“Kalau kita dapati pokok itu sudah reput dan mendatangkan bahaya kepada penduduk, kita akan tebang.

“Kalau pokok itu masih segar, kita hanya boleh mencantas dahannya sahaja,”

No comments:

Post a Comment