Apr 14, 2009

Mana Selepas Ini?

Politik Malaysia sedang di dalam keadaan yang sangat kucar-kacir hasil dari permainan politik kotor akibat ketamakan kuasa.....

Sekarang ada 3 atau 4 negeri yang berada di ambang pembubaran DUN:

Perak - DUN akan terbubar automatik sekiranya tiada sidang DUN sebelum 24 Mei 2009...
Terengganu (Isu baru timbul) - Undi tidak percaya pada Menteri Besar
Sarawak - Pilihanraya Negeri

Lagi..

Melaka?
Negeri Sembilan?

Sama-sama kita nantikan.....


Baca berita dari Detik Daily

Negeri Mana Yang Bubar DUN Dulu,Perak Atau Terengganu
Posted on Tuesday, April 14 @ 03:00:00 MYT
by PaktamOleh Angkasanuri

Terangganu kini masuk dalam senarai DUN yang akan dibubarkan selepas Perak. Sabah dan Sarawak juga bakal berhadapan pembubaran DUN bagi memberi laluan pilihanraya negeri diadakan.Cuma yang menariknya kita menunggu DUN mana yang akan dibubarkan dulu. Dun Perak akan terbubar dengan sendirinya sekiranya sidang DUN tidak diadakan dalam tempoh 6 bulan iaitu selewat-lewatnya 24 Mei depan mengikut pelembagaan negeri. Jika sidang Dun 'bawah pokok' diambil kira maka tempoh hayat Dun Perak boleh bertahan sehingga bulan September tahun ini.
Namun, jika sidang Dun bawah pokok tu diterima, bermakna segala keputusan yang dibuat adalah sah mengikut undang-undang. Tetapi saya yakin Umno@BN tidak akan beri 'perkenan' sidang Dun berkenaan.

Di Terangganu telah wujud desas-desus yang kuat akan wujud 'pemberontakan' daripada kumpulan Datuk Idris Jusoh kepada MB sekarang, Datuk Ahmad Said untuk mengemukakan usul tidak percaya.

Walaupun dalam tempoh sehingga Rabu ini tidak ada sebarang usul tidak percaya dikemukakan tidak bermakna Ahmad Said boleh menarik nafas lega.Bila-bila masa usul tak percaya boleh dibuat walaupun Datuk Rasol Wahid dalam team Idris Jusoh kata isu itu tidak pernah dibincangkan.

Dalam masa yang sama DUN Sabah dan Sarawak semakin menuju tempoh matang. Dun boleh dibubarkan bila-bila masa dari sekarang.


Tetapi dalam keadaan sekarang beranikah kerajaan BN yang memerintah membubarkan Dun di Sabah dan Sarawak?Jom kita terus berspekulasi, Dun mana yang akan dibubarkan dulu? Dun Melaka?

.

No comments:

Post a Comment