Nov 25, 2012

NELAYAN MERSING DITIPU HIDUP-HIDUPSelagi ada kuasa dalam tangan....selagi itulah kroni segerombolan buaya-buaya karat akan mencari ruang dan peluang untuk merompak serta memeras dana kepunyaan rakyat marhean.Tidak kira keadaan macam mana pun rompak tetap rompak...tipu terus menipu hatta bangsa sendiri pun...dijadikan mangsa.

Bulan awal bulan oktober lepas,Pusat aduan Rakyat (PAR) permas dan Pusat aduan rakyat (PAR) Endau pernah mengadakan Sidang media di kelab akhbar cina taman pelangi mengenai Aduan penyelewengan program Tabung khas membaikpulih perumahan nelayan Seliaan majlis pembangunan pertanian kawasan parlimen mersing.
Imbas kembali Fakta aduan yang diterima ialah program ini melibatkan membaikpulih 100 rumah keluarga nelayan yang menjadi ahli persatuan nelayan dan mereka ini digariskan dibawah taraf kemiskinan.Kos bantuan membaikpulih setiap rumah adalah RM10,000 dan kerja2 membaikpulih telah dilakukan oleh kontraktor yang dilantik bagi fasa pertama. Apa yang menjadi aduan ialah setiap rumah itu hanya dibaikpulih dengan kos hanya sekitar RM2,500 hingga RM3,000 sahaja tidak mengikut apa yang dicatitkan dalam pesanan yang dikeluarkan.

Apa yang lebih menghairankan mereka dikehendaki menandatangani akujanji yang disediakan oleh Kementerian pertanian dan industri Asas tani Malaysia bersama Lembaga kemajuan Ikan Malaysia dan juga borang AJ.Dalam surat akujanji tersebut,anatara yang tercatit,Mereka tidak dibenarkan membangkitkan sebarang perkara mengenai kos dan kompenan yang diluluskan,mempertikaikan jumlah yang diluluskan dan menpertikaikan kualiti bahan binaan yang diberi semasa membaikpulih rumah.
Pada sidang media lepas,tiada pengadu yang tampil memberikan perjelasan tetapi kali ini pengadu yang menbuat aduan telah tampil bersama dengan laporan polis yang telah dibuat olehnya dalam sidang media kali ini.Pengadu Ramli bin yusuf 71 tahun seorang nelayan sejak berusia 11 tahun itu berkata rumah beliau hanya di tukar beberapa keping papan serta beberapa keping zink sahaja.Beliau juga yang buta huruf diminta oleh pihak tertentu menandatangani satu surat akujanji tetapi beliau tidak diberi perjelasan isi kendungan akujanji tersebut.
Hadir sama dalam sidang media tersebut Tuan Syed Othman Abdullah selaku penyelia PAR permas,Ust Azam Razak penyelia PAR mersing,Tuan hj Abdul Rahman Yusuf timbalan pengerusi DAP mersing,Tuan idris Ahmad Ajk PAR Mersing dan Abusiraj Almuner setiausaha PAR permas. 

Mengulas isu tersebut PAR permas Syed Othman berkata beliau akan membawa kes ini ke SPRM minggu depan setelah melawat kesemua rumah yang terlibat.Penyelia Dun Endau Ust Azam Razak berkata pihaknya akan membantu kesemua nelayan-nelayan  yang terlibat dan menurutnya lagi masih banyak lagi isu sebegini berlaku di mersing.Dalam pada itu pengadu juga berkata beliau berani ke hadapan kerana tidak mahu rakan-rakannya yang lain diperlakukan sedemikian dan beliau berkata lagi beliau bukannya mahukan wang itu tetapi hanya mahu keselesaan rumah beliau hasil dari pembaikpulih tersebut.
Orang Melayu lagi yang teraniaya dan terkena......nasib melayu begitulah di negeri yang UMNOnya kuat didunia!!!!selagi pemerintahan tidak diubah selagi itulah terjadinya sedemikian...kerap kita dengar pencacai mengakui pemerintahan mereka terbaik kerana luas berpengalaman memerintah 53 tahun!...tetapi ini adalah salah satu bukti kegagalan mereka.

Banyak Persoalan diutarakan dalam isu nelayan ini terutama  mana perginya baki  RM7,000 hingga RM7,500 itu? kenapa bantuan itu tidak mengikut apa yang tercatit pada harga pesanan?

Apa-apa pun alasan,kerajaan harus ditukar demi menjaga wang serta rakyat....SUDAH PASTI UMNO BN harus ditukar demi menyelamatkan MALAYSIA.....abusiraj almuner
LIHAT gambar lagi  
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.410106985724502.91718.100001756132927&type=1

1 comment:

  1. apa lagi orang Mersing tinggalkan UMNO BN.Ubah sekarang jgn kena tipu lagi

    ReplyDelete